З Вінницької області прийшли вельми пізнавальні новини. Тут військовозобов'язаний двічі "ухилився" від мобілізації після того, як прийшов до ТЦК п'яним. Після того, як справа дійшла до суду, чоловіка спочатку виправдали, а згодом, після відповідної скарги прокуратури, апеляційний суд все ж таки визнав винним, але відправити за ґрати таки не зміг.

У чому секрет того, що придатний до військової служби чоловік двічі уникав мобілізації та залишився на волі.

Про це йдеться у вироку Вінницького апеляційного суду від 12 лютого 2024 року.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Як йдеться у вироку суду, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень, вся ця історія почалася з того, що військовозобов'язаний, уродженець містечка Липовець рішенням ВЛК був визнаний придатним до військової служби з мобілізації, отримав бойовий порядок денний для відправки до військової частини. Але потім події почали розвиватись зовсім не так, як планували військкоми.

Популярні новини зараз
Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Відповідно до відомостей, зазначених у вироку, військовозобов'язаний прибув до військкомату, але транспорт для відправки мобілізованих затримувався. Чоловік вирішив не гаяти час, відійшов від автобуса, випив алкоголь і, відповідно, повернувся п'яним.

Враховуючи, що військкомам заборонено відправляти п'яних осіб до військових частин (представники ТЦК повідомили це на суді — Ред.), чоловікові виписали повістку на іншу дату.

Він, у свою чергу, прийшов у військкомат раніше вказаної дати. Але, як кажуть у вироку, прийшов у ТЦК знову п'яним.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"З'явився з явними ознаками алкогольного сп'яніння та висловлював небажання проходити службу за мобілізацією. На зазначену поведінку (представник військкомату - Ред.) запропонував написати заяву, в якій запропонував викласти своє небажання проходити подальшу службу, на що (військовозобов'язаний) - Ред. погодився та власноруч добровільно написав відповідну заяву", - йдеться у вироку.

Справа дійшла до суду, але суд першої інстанції у вироку зазначив, що вважає недоведеною винність військовозобов'язаного та вважає за необхідне його виправдати.

Одним із аргументів називається те, що не можна вважати ухиленням від служби те, що чоловік з'явився до ТЦК того дня, коли його не викликали. Як відомо, того дня, коли його не викликали, військовозобов'язаний прийшов до ТЦК і написав заяву про небажання проходити службу.

Рішення суду, скріншот: Вінницький апеляційний суд
Рішення суду, скріншот: Вінницький апеляційний суд

Вінницький апеляційний суд скасував вирок першої інстанції, визнав чоловіка винним та призначив йому покарання у вигляді трьох років ув'язнення. Але, враховуючи, що чоловік раніше не був засуджений, не порушував громадський порядок і щиро покаявся, суд вирішив поки що не садити його за ґрати, а дав три роки випробувального терміну.

Нагадаємо, затримання, 50 тисяч штрафу та жодних "пауз": в Україні готують нові покарання для ухилістів.

Раніше повідомлялося, що мобілізація триває: юрист порадив, як не потрапити на фронт із хронічними хворобами.

Також, в Україні знайшли мобілізаційний "оазис": виконують план із мінімумом скандалів.