Відомий український юрист та адвокат Роман Симутін розповів про дуже поширену методику співробітників ТЦК під час загальної мобілізації та військового стану.

Військовообов'язаний прибув до ТЦК та подав документи із заявою на відстрочку, папери не приймають та відправляють його на проходження ВВК. Після цього змушують підписати повістку на відправлення.

Про це у деталях пише Роман Симутін у своєму каналі Telegram.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Все більше зустрічаю рішень, де судді відмовляють у позовах щодо визнання протиправними дій ТЦК щодо мобілізації, навіть за наявності відстрочки. Це свідчить лише про одне: мобілізувати можуть кожного, а механізм судового захисту не спрацює, або спрацює через рік. Саме цими пробілами та користується ТЦК", - зазначив Роман Симутін.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Як це працює

Військовозобов'язаний подає до ТЦК документи із заявою на відстрочку. Папери не приймають та відправляють на проходження ВВК. Після комісії громадянинові вручають повістку на відправку з поясненням, що він не має права на відстрочку та вимагають підписатися на корінці повістки.

Після довгих умовлянь хтось підказує підписати повістку та одразу подавати позов до суду про незаконну мобілізацію. Військовообов'язаний ставить підпис і на нього одразу готують мобілізаційне розпорядження, приписують наказом командира до військової частини і навіть якщо він подасть до суду, то справа в кращому разі виграє щонайменше за 6-8 місяців.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Що відбувається далі

"По-перше, мобілізаційне розпорядження - це акт індивідуальної дії і переважна більшість судів відхиляють позови. По-друге, наказ про зарахування до частини можуть скасувати, якщо у вас є підстава для звільнення відповідно до ст. 26 ЗУ "Про військову службу" , наприклад, дружина з інвалідністю, але якщо ви були студентом, то в суді програєте, оскільки в статті 26 така підстава для звільнення відсутня. і не надало суду документи, що підтверджують протилежне", - наголосив адвокат.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Чи підписувати повістку на відправку?

Юрист радить підписувати таку повістку, але обов'язково з формулюванням: "Я не ухиляюся від мобілізації, оскільки згідно зі ст. 23 закону "Про мобілізацію" маю право на відстрочку у зв'язку з певною причиною (потрібно вказати). Підтверджуючі документи надав тоді, або відмовилися приймати такого числа". В якості альтернативи можна виписати повістку на оновлення облікових даних.

Публікація Романа Симутіна, скріншот: Telegram
Публікація Романа Симутіна, скріншот: Telegram

"Це вже буде шах та мат ТЦК", - підсумував Роман Симутін.

Нагадаємо, "Не пробати все, що в мене є": герой України Кирило Верес жорстко висловився про перемогу.

Раніше повідомлялося, з проекту закону про мобілізацію виключили скандальні норми: як каратимуть ухилістів.

Також, напав на військкомів із сокирою, а інший збив їх машиною: поліція та військові спостерігали, як на Буковині б'ють ТЦК.