Нещодавно у парку у Чернівцях з'явилися незвичайні постояльці – великі зелені папуги. Екзотичний вигляд викликав радість у деяких та занепокоєння в інших.

Папуги Крамера, які опинилися в Україні, здатні переносити морози до –20°C і вже не вперше з'являються в різних містах країни. Вони були помічені у Києві, Харкові та Львові.

Папуги Крамера / фото: BBC
Папуги Крамера / фото: BBC

Однак, незважаючи на їхню витривалість та здатність протистояти холодам, ці екзотичні гості стали причиною побоювань для місцевих птахів, таких як синиці, горобці та дятли.

Папуги Крамера, родом із Середньої Азії та деяких районів Африки, можуть створювати конкуренцію за їжу та змінювати природне середовище проживання.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Історія появи папуг в Україні досить довга, проте є теорія, що, можливо, власники птахів, що лякають, або хитрі торговці вирішили позбутися їх, випустивши на волю.

Папуги Крамера / фото: BBC
Папуги Крамера / фото: BBC

Небезпека поширення цих гарних птахів пов'язана з явищем "папугової гарячки" або орнітозу, респіраторної хвороби, що передається від птахів до людей.

Тим не менш, багато місцевих жителів приймають папуг з цікавістю та турботою. Вони створюють для них годівниці з яблуками та надають затишне місце для проживання.

"Успішно адаптувався і чудово почувається. Любить печиво та сало. Став більш доброзичливим. Цього року агресію виявляє лише до кішок. Коли бачить небезпека – голосно кричить. Любить компліменти", – ділиться мешканка, яка бачила папуг.

Тим не менш, якщо ви натрапите на цих птахів, фахівці нагадують про важливість дбайливого ставлення і рекомендують уникати годування без необхідності, щоб уникнути негативних наслідків для місцевих видів.