Міністр охорони здоров'я України висловив занепокоєння щодо проблем, які виникли з роботою Військово-лікарських комісій (ВЛК) у Києві. Віктор Ляшко пообіцяв вжити управлінських заходів для їх вирішення.

Під час медичного огляду для проходження ВЛК в електронній системі охорони здоров'я відкривається відповідний медичний запис, який має бути закритий протягом чотирьох днів. За даними міністерства, у січні було завершено 83% таких випадків, а в лютому – вже 92%.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

"Коли людина приходить на медичний огляд для проходження ВЛК, в е-системі охорони здоров'я відкривається відповідний медзапис, який повинен бути закритий протягом 4 днів. За січень мали 83% завершених випадків, за лютий - вже 92%. Водночас є регіони, які вибиваються із загальної статистики. Київ – це типовий приклад. Людина приходить до ТЦК. Проходить ВЛК, її направляють проходити аналізи, дослідження — вона ходить по різних закладах охорони здоров'я. Це неприпустимо, має бути 1 заклад, у якому все повністю "закривається". Ще комісії можуть працювати, наприклад, до 14:00, після цього чомусь закриваються і не проводять медичні огляди. Це є порушенням", – розповів Віктор Ляшко.

Тим не менш, деякі регіони, зокрема Київ, показують гірші результати, що виходять за межі загальної статистики. Пацієнти, які проходять ВЛК, змушені звертатися до різних медичних закладів для проходження аналізів та обстежень, що суперечить вимогам ефективності та зручності процесу.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову
Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Міністр наголосив на необхідності мати один заклад, де би весь процес медичного огляду міг бути "закритим" від початку і до кінця.

Крім того, виявлено, що деякі комісії працюють лише до 14:00, після чого припиняють прийом та проведення медичних оглядів, що також є порушенням.

Міністр Ляшко запевнив, що зараз Міністерство охорони здоров'я зосереджене на вирішенні цих організаційних проблем, щоб забезпечити чіткий та ефективний процес проходження медогляду.

Знай.ua вже розповідав, як офіс уповноваженого з прав людини реагує на випадки насильства від ТЦК. Багато чоловіків стикаються із нав'язливим примусом і навіть неправомірним насильством, коли їм намагаються вручити повістку ТЦК. Відповідно скарг на ці випадки надходить багато, і питаннями їх розгляду займаються спеціальні люди. Давайте дізнаємося, чи є сенс до них звертатись.