Під час воєнного стану в Україні існує чимало категорій громадян, які мають законне право на відстрочку від мобілізації та участі у бойових діях.

Крім того, є окрема група осіб, які з певних підстав можуть визнатись непридатними до проходження військової служби взагалі. Однак такий статус не надається автоматично – його необхідно належним чином обґрунтувати та довести. Як розповів юрист Антон Маринич, обов'язковою умовою для визнання особи непридатною для несення військової служби є проходження нею військово-лікарської експертизи (ВЛК).

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Фактично це детальний медогляд фахівцями профільної комісії, яка за результатами та встановлює можливий рівень придатності конкретної людини до служби в армії з урахуванням стану її здоров'я.

За словами юриста, у разі наявності у громадянина, спрямованого на ВЛК, певних хвороб чи фізичних недоліків, він зобов'язаний повідомити про це комісію та надати відповідні медичні документи на підтвердження своїх проблем. Іноді потрібний додатковий поглиблений медогляд перед проходженням ВЛК.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

В результаті експертизи комісія може визначити один із трьох можливих ступенів придатності до військової служби: повністю непридатний з винятком з військового обліку; непридатний у мирний час; обмежений придатний лише у воєнний час.

Нагадаємо, випробувальний термін на роботі – це не завжди законно: українцям пояснили, як порушують їхні права

Як повідомляв "Знай.ua", Міністр юстиції придумав, кого мобілізувати наступними: "Нехай вони кров'ю захищають..."

Знай.ua писав, новий закон про мобілізацію: де ТЦК зможуть видавати повістки чоловікам