Лише після числених скарг Міністерство оборони України почало вживати заходи для перевірки якості харчування, яке надається українським військовим.

В ході позапланових інспекцій складів з харчуванням було виявлено, що військовослужбовцям видавали пайки, які не відповідали стандартам.

Заступник міністра оборони Віталій Половенко поділився, що наразі у військах використовуються дві основні норми пайків - 10-та та 15-та.

Військовослужбовці / фото: depositphotos
Військовослужбовці / фото: depositphotos

"Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом в Збройних силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Справа в тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та – це повністю готові збалансовані страви для наших військових", - пояснив він.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Невдоволення викликали пайки 10-ї норми, що переважно складаються з консервованих продуктів. Водночас, 15-та норма, яка містить готові збалансовані страви і була закуплена наприкінці 2022 року, була тимчасово вилучена через невідповідність лабораторним стандартам.

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

Міністерство оборони планує повністю відмовитися від консервів у харчуванні військових, наразі триває формування потреб для наступної закупівлі 15-ї норми пайків. Половенко зазначив, що після визначення потреби будуть проведені відповідні закупівлі, щоб забезпечити військових якісним та збалансованим харчуванням.

Раніше Знай.ua вже повідомляв, що Міноборони втратило 12,5 млн євро на боєприпаси через фірму пов'язану із росією.

У жовтні 2022 року Міноборони уклало контракт з ТОВ "Львівський арсенал" про постачання в Україну 100 тисяч мінометних мін за 37 млн євро.

Частину цих коштів було перераховано словацькій компанії Sevotech, а та, своєю чергою, перерахувала 12,5 млн євро словацькій WDG promet. Однак, снаряди так і не доїхали до наших бійців. Близько 7 млн євро WDG promet зняли готівкою, а 5,5 млн євро з цих грошей витратили начебто на купівлю розореного заводу Vitezit в місті Витез в Боснії та Герцеговині.

Колись він був одним із найбільших заводів у Югославії з виробництва пороху та боєприпасів, однак "Vitezit" не працює вже більше 30 років і по суті являє собою руїни.