Генерал Валерій Залужний, який до того обіймав посаду головнокомандувача Збройних сил України, пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК) цієї зими, на якій було встановлено, що він не придатний для подальшої військової служби.

Про це стало відомо з повідомлення ZN.UA.

Валерій Залужний, кадр з інтерв'ю Дмитру Комарову
Валерій Залужний, кадр з інтерв'ю Дмитру Комарову

Що відомо

Залужний, за даними джерел, ще у лютому вирішив написати рапорт про своє звільнення. Після цього він був переведений у розпорядження міністра оборони рішенням президента, проте адекватної до його рівня та досвіду військової посади так і не було запропоновано, як не запропонували її і раніше.

В умовах, коли генерал не зміг знайти собі місце в нових обставинах, він ухвалив рішення покинути армію, аби мати можливість зайнятися іншою діяльністю. Чи підписав міністр оборони його рапорт про звільнення відразу після того, як президент оголосив про намір призначити Залужного послом у Лондон, залишається невідомим.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Олексій Резніков та Валерій Залужний. Фото: скрін youtube
Олексій Резніков та Валерій Залужний. Фото: скрін youtube

Чому не звільняли

Питання про звільнення Залужного не було ухвалено раніше через законодавчі неузгодженості: після прийняття нового закону про військові звання виникла потреба у відповідних змінах у нормативній базі, зокрема, в указах президента, через що виникли питання щодо того, хто має право звільняти генерала — міністр оборони чи президент.

Ця ситуація викликає двоякі почуття: з одного боку, відхід такої важливої фігури як Залужний, особливо в критичний для країни момент, викликає занепокоєння. З іншого боку, перебування без конкретної посади та впливу на оборонні процеси в країні може здаватися нераціональним.

Згідно із законодавством, після двох місяців перебування без призначення на посаду, військовослужбовець втрачає право на отримання повного грошового утримання, крім окладу за військове звання, яке для особи з високим рангом, як у Залужного, становить всього 1762 гривні на місяць.

Валерій Залужний. Фото: YouTube
Валерій Залужний. Фото: YouTube

Нагадаємо, що Знай.ua писав про те, що Пашинський в злитих аудіозаписах відкрив секрети "оборонної кухні", матюкав Залужного та ображав українців. У записі чутно, як екснардеп Пашинський обговорює оборонні питання. Мова зокрема йшла про вдвічі завищені ціни для військових та про те, як потрібно заробляти на оборонці. Та винні у цьому, нібито самі українці. При чому український народ у цьому записі він називає "**аним".