Бірківка, маленьке село в Менському районі, стало свідком історії, сповненого героїзму та кохання, коли мати, Ганна Кубай, рішуче вирішила, що біль та втрата її сина Романа на фронті не можуть залишитися просто болем.

Після загибелі сина, одного із 5 своїх дітей, Ганна отримала компенсацію у розмірі 15 мільйонів гривень, і вирішила, що гроші не повинні просто лежати без діла.

Дзвон / фото: Freepik
Дзвон / фото: Freepik

Вона вклала їх у щось, що приноситиме добро і радість іншим.

Першим кроком стала купівля дзвону для церкви у Бірківці, де поховано Романа. Любов до дзвону, як символу надії та світла, надихнула її вибір. За цей дзвін Ганна заплатила 30 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Тепер щоразу, коли лунає його дзвін, це стає символом пам'яті про Романа.

Церква / фото: Freepik
Церква / фото: Freepik

Роман, старший сержант, служив у Збройних Силах України та загинув у Ізюмі Харківської області 9 березня 2022 року, йому було лише 29 років.

"Їх здали (позиції – ред.)", – розповідає Ганна.

Антон та Світлана – двоє інших дітей Ганни, також служать у ЗСУ.

[quote author=""]"З Романом була його вівчарка Ліза. Вона теж загинула. Обличчя обгоріле було, але подивилися жетон-смертник. Вогнепальне осколкове поранення голови, грудної клітки, кінцівок", – ділиться пережитим Ганна.

На похорон Романа зібралися всі жителі, навіть хлопчики на милицях, оскільки Роман став першим загиблим, про кого вони довідалися. Відспівували воїна 12 батюшок, люди падали навколішки, обкидали квітами все довкола.

Дитячий майданчик / фото: Freepik
Дитячий майданчик / фото: Freepik

Дитячий майданчик теж став частиною благодійного внеску Анни до своєї спільноти.

Після того, що сталося, Ганна помітила, що дітям у селі нема де гуляти. Вона вирішила змінити це та замовила дитячий майданчик вартістю майже 3 тис. доларів. Це стало місцем, де діти радісно проводять час, а мами дякують Ганні за створення такого чудового куточка.

Але це ще не все. Двом будинкам для біженок теж усміхнулася доля через благодійність Ганни Кубай. Вона купила їх для них, втілюючи пам'ять про свого сина у добрих справах.

Раніше стало відомо про те, що щомісяця – 500 гривень: українців підтримуватимуть "копієчкою"

Також Знай.ua писав, "Радіти, відвідуючи могилу сина": мама загиблого воїна ЗСУ пояснила, чому вона "щасливиця"