В Україні триває війна та загальна мобілізація. Зокрема, депутати у найближчий час будуть розглядати у другому читанні закон про посилений призов та суттєві обмеження для ухилянтів.

Через те, що зараз не має остаточно тексту законопроєкту, навколо цього питання з'являється багато чуток, зокрема про те, що в ухилянтів будуть забирати нерухомість.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

Про те, чи загрожують такі покарання чоловікам розповіла адвокатка Христина Очкур на своєму Youtube-каналі.

Вона пояснює, що в тексті закону йдеться лише про арешти, які накладає суд на банківські рахунки чоловіків, які ухиляються від призову.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"ТЦК може звернутися до суду із заявою, щоб саме судовий орган наклав арешт на рахунки. Також ТЦК може звернутися із заявою про обмеження в праві керування транспортним засобом — про арешт нерухомості там мови не йде взагалі", — зазначає Очкур.

Юрист пояснила, звідки взялись чутки про арешти нерухомості ухилянтів.

Арешт коштів. Сайт Freepik
Арешт коштів. Сайт Freepik

Справа у тому, що у першому документі закону про мобілізацію, який викликав скандал у суспільстві, йшлося про драконівські штрафи для чоловіків, які не хочуть служити у війську.

Суми сягали 200 тисяч гривень. Звичайно, якщо людина не має можливості сплатити такі гроші, то виконавча служба може заарештувати її майно.

Однак адвокат заспокоює та пояснює, що у новому проєкті закону положення про штрафи вже прибрали.

Нагадаємо, що "фінансова" броня від мобілізації: "Не можуть бідні воювати за багатих".

Раніше ми повідомляли, що тікаєш від буса ТЦК? Нацполіція чітко відповіла, хто такий "ухилист".

Також стало відомо зроблю вітрину і не мобілізують? Адвокат із стажем пояснила, чому це не спрацює.