Як свідчать дані авторитетного видання Forbes, протягом 2023 року на тлі війни спостерігалося різке падіння конкуренції серед претендентів на вакансії у сфері роздрібної торгівлі.

Якщо у січні минулого року на одне робоче місце претендувало в середньому п'ять осіб, то вже у грудні цей показник упав до 2,1 особи. А ось у січні 2023 року конкуренція знову знизилася - до позначки лише 2 кандидати на вакансію.

Охоронець. Фото Freepik
Охоронець. Фото Freepik

Однак найбільш відчутною проблема з дефіцитом персоналу стала саме для чоловічих спеціальностей, пов'язаних із фізичною працею. Справа в тому, що офіційне працевлаштування на такі посади передбачає надання персональних даних у військкомати, а цього намагаються уникнути чоловіка призовного віку, щоб не ризикувати бути мобілізованими.

Наприклад, за інформацією прес-служби найбільшої вітчизняної роздрібної мережі АТБ, близько 10% їхнього чоловічого штату, а саме 4000 осіб, уже призвані на фронт. В іншому гіганті – "Новусі" ця цифра дещо менша і становить 4% від загальної кількості персоналу, або 228 мобілізованих чоловіків.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Зимові роботи / фото: відкриті джерела
Зимові роботи / фото: відкриті джерела

Як додає HR-директор мережі "Фокстрот" Тетяна Брюханова, проблему посилює ще й складнощі із отриманням актуальних військових документів саме для чоловіків призовного віку. Це ускладнює прийом нових співробітників на роботу, так і можливість оформлення відстрочок для вже працюючих.

Статистика кандидатів на роботу, фото: Forbes
Статистика кандидатів на роботу, фото: Forbes

Нагадаємо, подвійна ставка чи вільний день: як українцям мають компенсувати роботу у вихідний

Як повідомляв "Знай.uа", отримати пенсію стане складніше: вимоги посилюватимуть кілька років поспіль

Знай.ua писав, банкомат не працює, але ви ще можете зняти свої гроші: українцям розповіли хитрощі