Доволі часто трапляються випадки, коли ВЛК із призовниками не "церемоняться" і визнають придатними навіть тоді, коли людина має багато хронічних хвороб. Фахівці радять не затягувати, доки вас викличуть у військкомат, а самостійно надати довідки про свій про стан здоров'я під час оновлення даних.

Про це заявив юрист Юрій Танасійчук в ефірі телемарафону.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Він радить чоловікам призивного віку зазделегідь самостійно пройти медичний огляд у приватній чи державній лікарні.

Якщо у вас виявлять хвороби, які перешкоджають несенню служби, то вам необхідно подати медичну довідку до військомату, коли ви будете оновлювати дані про себе.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

"Згідно з чинним законодавством, військовозобов'язані повинні самостійно оновлювати дані про свій стан здоров'я, місце перебування та інші деталі. До прикладу, до ТЦК, де військовозобов'язаний стоїть на обліку, можна надіслати листа з довідкою", - пояснює фахівець.

Цей документ прикріплять до особової справи, і під час проходженя військово-лікарської комісії лікарі повинні звернути увагу на довідку.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Юрист пояснює, що висновки ВЛК майже нереально оскаржити у суді, а цей процес не зупиняє прийняття особою присяги.

"Ця процедура не дуже дієва і не зупиняє процес відправлення такої особи й прийняття нею присяги… Це дещо патова ситуація, і я сподіваюся, що певна норма, яка дозволить попрацювати над цим громадянам і юристам, буде врахована, коли буде прийматися друг редакція нового закону", – додав Танасійчук.

Нагадаємо, що "фінансова" броня від мобілізації: "Не можуть бідні воювати за багатих".

Раніше ми повідомляли, що тікаєш від буса ТЦК? Нацполіція чітко відповіла, хто такий "ухилист".

Також стало відомо зроблю вітрину і не мобілізують? Адвокат із стажем пояснила, чому це не спрацює.