Слідчі НАБУ затримали одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого президент Володимир Зеленський назвав "хрещеним батьком" контрабанди і пообіцяв винагороду за його упіймання.

Про це повідомляє інформаційний портал "vesti.ua."

Хрещений батько української контрабанди не став чекати, коли на нього відкриється полювання, Альперін сам приїхав в Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру разом з адвокатом Андрієм Федуром. Там слідчі НАБУ і затримали його.

Вадим Альперін

НАБУ підозрює Альперіна в створенні організованого злочинного угруповання, яке здійснбвало злочини при розмитненні імпорту. Афери контрабандиста становлять 77,7 млн грн.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Афери Альперіна

На діяльність Вадима Альперіна правоохоронці звернули увагу ще в 2015 році. Тоді на Одеську митницю прибули представники главку безпеки ГФС і почали перевірку, під час якої знайшли чотири контейнери з контрабандним вантажем. Однак дві з них зникли, а ті що були, стояли так, що їх неможливо було відкрити і оглянути. Причетним до історії називали саме Альперіна.

А в серпні 2017 року Альперін знову попався на контрабанді. На Київській митниці ГФС затримала сім контейнерів з тканинами — власник надав зразки дешевої тканини, в той час як в контейнерах знаходилася дорога.

У жовтні цього ж року ГФС заарештувала рахунки фірм Альперіна на суму 450 млн грн. Тоді генпрокурор Юрій Луценко повідомив про спробу підкупу працівника НАБУ рекордним хабарем - 880 тис. доларів.

Після цього, 30 листопада 2017 року Печерський райсуд заарештував Альперіна з правом виходу під заставу у розмірі 21 млн грн. Суму внесли, і він вийшов на свободу.

Нові схеми хрещеного батька контрабанди

У цьому році про Альперіна активно заговорили, все тому, що він нібито впровадив нові схеми ухилення від сплати багатомільйонних податків.

Вся хитрість полягала в тому, що на експортований товар в документах вказується дві ваги: брутто — вага товару з упаковкою та нетто — вага без упаковки. Приміром взуття: з ваги нетто сплачується мито 10% і 20% ПДВ, але з чорною схемою зменшується вага пари без упаковки і завищується вартість коробки.

"Тільки за три місяці через одеську митницю сім компаній імпортували в Україну 502 контейнера взуття вагою 2 599 753 кг з коефіцієнтом ваги 34%, заплативши до бюджету $8,8 млн. Але якщо перерахувати все це за коефіцієнтом 12%, то платіж в бюджет повинен бути $11 357 696. Недоплата в бюджет — понад $2,5 млн", — підрахував журналіст, який спеціалізується на темі митниці, Євген Плинский.

Нагадаємо, що представники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) затримали одеського бізнесмена Вадима Альперіна, коли він приїхав в офіс Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на допит.

Також Знай.ua писав, що "Хрещений батько" контрабанди Альперін сам здався НАБУ і САП: "Обіцяли, прийшли!".

Портал Знай.ua повідомляв, що соратники Тимошенко стали на захист скандального судді Аблова, який дав дозвіл розганяти Майдан.