Війна триває, а разом із нею продовжили воєнний стан та мобілізацію в Україні. Від свідків з'явилася інформація, що чоловіків примусово затримують та доставляють до військкомату.

Порядки денний в таких умовах дійсно можуть вручати в будь-яких місцях, але вимоги залишаються.

Військкомат, фото: unian
Військкомат, фото: unian

Юрист Роман Симутін заявив, що військовозобов'язаних розшукують лише після офіційного оголошення підозри в ухиленні від мобілізації. У такому разі слідчий повинен звернутися з відповідним клопотанням до суду та вимагати доставити підозрюваного до поліції.

Поліція має право затримати лише за наявності обґрунтованої підозри та в рамках відкритого кримінального провадження, а українці, у свою чергу, можуть вимагати пред'явити судове рішення.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube
Мобілізація в Україні, скріншот: YouTube

ТЦК та СП також мають можливість звернутися до органів, щоб ухилісти понесли відповідальність, і тоді вже поліція визначає місцезнаходження та забезпечує супровід людини у військкомат.

Якщо йдеться не про ухилення від військової служби після проходження комісії, оскільки за таке передбачено кримінальну відповідальність, українці мають захищати свої права та не виконувати незаконних вимог.

Військкомат в Україні, фото comments
Військкомат в Україні, фото comments

Нагадаємо, що "фінансова" броня від мобілізації: "Не можуть бідні воювати за багатих".

Раніше ми повідомляли, що тікаєш від буса ТЦК? Нацполіція чітко відповіла, хто такий "ухилист".

Також стало відомо зроблю вітрину і не мобілізують? Адвокат із стажем пояснила, чому це не спрацює.